Theodorus Glissenbarg1

M, #8261, * z 1678, + ts 21 feb 1718 - 21 feb 1719
VaderNn Glissenberg * z 1650
  • Andere namen en spelling varianten:
  • Theodorus Glissenborg.2
     Theodorus Glissenbarg was van in Almelo bij zijn huwelijk.1 Hij trouwde met Margriete Stenfers , dochter van Jan Stenvers en Judith Willink,1 (otr. (NH) 28 jan 1708, Almelo)1 Zij gingen met attestatie naar Vriezenveen.1 Hij overleed ts 21 feb 1718 - 21 feb 1719 in Almelo.3

Andere informatie:

Theodorus Glissenbarg en Margriete Stenfers hadden 3 kinderen: Theodorus, Jan Phillip, en Gerrit.4
Hij was in 1713 voor het eerst aangesteld als gemeensman in de Heerlijkheid Almelo, op 21 Feb 1719 werd Albert Prinsen benoemt in zijn plaats, omdat hij was overleden.5,6
Het is niet duidelijk of Theodorus Glissenbarg, Philippus Glissenborg, en Josijna Glijssenberg verwant zijn of niet. Zij zijn ongeveer dezelfde generatie. Een Theodorus laat een kind Elizabeth NH dopen in Eijbergen met Sybilla van Hummel op 10 mei 1716, maar dat moet ws. Philippus zijn (). Een Theodorus Glissenbarg, chirurgijn te Almelo, laat een kind Jacobus in Wierden NH dopen met N. van Hummel op 6 sep 1691 (). In 1680-1 een Mr. Philippus Glissenborg, e.v. Geertruit van Hummel wordt vermeld in Borculo (). Philippus en Josijna hebben een dochter Geertruid. Het is mogelijk dat Theodorus x Geertruid de vader van de anderen is, maar dat moet nog bewezen worden.

Bronvermelding(en)

  1. [S10] DTB NH Almelo, Huwelijken/Marriages : Theodorus Glissenbarg en Margriete Stenfers, 28 Jan 1708.
  2. [S75] VOC-people. Index and/or images online at http://vocopvarenden.nationaalarchief.nl/. This is a searchable database, opgemaakt uit de scheepssoldijboeken.
         Scheepssoldijboeken zijn bewaard gebleven vanaf 1700. Voor elk schip dat vertrok, werd een apart boek aangelegd. als een schip meer reizen naar de Oost maakte, zijn er dus ook meer boeken gemaakt.
         Scheepssoldijboeken zijn vergelijkbaar met een hedendaagse salarisadministratie. Voor elk bemanningslid werd een dubbele pagina op folioformaat gereserveerd. Daarop staat aangetekend hoe hij heette, waar hij vandaan kwam, welke rang hij aan boord bekleedde, wanneer hij uit dienst ging en waarom, hoeveel hij verdiende, hoeveel daarvan als voorschot was betaald, met welk familielid eventuele schulden en tegoeden konden worden verrekend, enzovoorts.
         Niet al deze informatie is geschikt voor verwerking in de database. Dit is dus uitdrukkelijk een selectie, die dient als verwijzing naar de originele bronnen. Als u meer wilt weten over een bepaalde persoon, moet u dus het scheepssoldijboek zelf raadplegen. Alle originelen bevinden zich in het Nationaal Archief in Den Haag. Geleidelijk worden zij allemaal gemicroficheerd, zodat ze ook bij de archiefdiensten in de VOC-steden kunnen worden geraadpleegd.
         In de database zijn twee soorten gegevens opgenomen: over de persoon en over de reis.
    * Naam (letterlijk uit de bron)
    * Herkomst (letterlijk uit de bron)
    * Rang aan boord
    * Beeindiging van het dienstverband (reden en plaats)
    * Scheepsnaam
    * Nummer van de reis
    * Nummer in DAS (het standaarwerk Dutch-Asiatic Shipping in the 17th and 18th Centuries, Den Haag 1979-1987)
    * Inventarisnummer van het archief van de VOC in het Nationaal Archief in Den Haag
    * Kamer waarvoor het schip voer
    * Bestemming
    * Datum uitreis
    * Datum aankomst.
  3. [S899] Mr. J.W. Racer, Alm. Oudheden, pg. 89-90, 424-5.
  4. [S720] P. Beets, Stamboom Willingen.
  5. [S899] Mr. J.W. Racer, Alm. Oudheden, Vol. 1, pg. 83; Vol. 2, pg. 421.
  6. [S899] Mr. J.W. Racer, Alm. Oudheden, Vol. 2, pg. 425.