Otto Hannissen Lindeman1,2

M, #7680, * z 1650
  • Andere namen en spelling varianten:
  • Otto Lindeman (in de hypotheek acte.)3
  • Bewezen of mogelijke relaties:
  • Was Otto Hannissen Lindeman mogelijk een broer van Frerikjen Hannissen Lindeman? Gebaseerd op patroniem en achternaam.
     Otto Hannissen Lindeman was van in Almelo bij zijn huwelijk.1 Hij (1) trouwde met Geesje Arendsen.1 Hij (2) trouwde (NH) met Geese Janssen ten Bos in Almelo1 (otr. (NH) 7 apr 1694, Almelo, en op 24 apr in Amsterdam; zij kregen attestatie voor Almelo op 12 mei.)1,4

Andere informatie:

Otto Hannissen Lindeman maakte op 20 dec 1735 een testament op. Hij benoemt zijn zoon Abraham Lindeman tot universeel erfgenaam. Zijn dochter Hanna Lindeman, zijn dochter Willemken Lindeman e. v. Alb. Klok, en de kinderen van zijn overleden dochter Engelken Lindeman krijgen hun legitieme portie. Hij geeft Hanna Lindeman het huis en wheere waarin ze woont, en aan zijn dochter Willemken Lindeman en de kinderen van zijn dochter Engelken Lindeman elk ƒ800.- , dus ƒ1600.- totaal.2

Familie

Kinderen

Bronvermelding(en)

  1. [S10] DTB NH Almelo, Huwelijken/Marriages : Otto Hannissen Lindemans en Geese Janssen ten Bos, 7 Apr 1794.
  2. [S23] SA, Inv. #2619, Fol. 261-263. Testament Otto Lindeman, 20 Dec 1735.
  3. [S23] SA, Inv. #2618*, Fol. 171-175. Hypotheekacte, 7 Mar 1717.
  4. [S723] DTB, Amsterdam, online database : Bk 523, pg. 64. Otto Hannissen Lindemans en Geesje Jans ten Bos, 24 Apr 1694.
  5. [S10] DTB NH Almelo, Huwelijken/Marriages : Harmen Rompelman en Hanna Lindeman, 13 Apr 1710.
  6. [S10] DTB NH Almelo, Huwelijken/Marriages : Gerrijt Janssen Vrielink en Engele Lindeman, 8 Dec 1709.
  7. [S75] VOC-people. Index and/or images online at http://vocopvarenden.nationaalarchief.nl/. This is a searchable database, opgemaakt uit de scheepssoldijboeken.
         Scheepssoldijboeken zijn bewaard gebleven vanaf 1700. Voor elk schip dat vertrok, werd een apart boek aangelegd. als een schip meer reizen naar de Oost maakte, zijn er dus ook meer boeken gemaakt.
         Scheepssoldijboeken zijn vergelijkbaar met een hedendaagse salarisadministratie. Voor elk bemanningslid werd een dubbele pagina op folioformaat gereserveerd. Daarop staat aangetekend hoe hij heette, waar hij vandaan kwam, welke rang hij aan boord bekleedde, wanneer hij uit dienst ging en waarom, hoeveel hij verdiende, hoeveel daarvan als voorschot was betaald, met welk familielid eventuele schulden en tegoeden konden worden verrekend, enzovoorts.
         Niet al deze informatie is geschikt voor verwerking in de database. Dit is dus uitdrukkelijk een selectie, die dient als verwijzing naar de originele bronnen. Als u meer wilt weten over een bepaalde persoon, moet u dus het scheepssoldijboek zelf raadplegen. Alle originelen bevinden zich in het Nationaal Archief in Den Haag. Geleidelijk worden zij allemaal gemicroficheerd, zodat ze ook bij de archiefdiensten in de VOC-steden kunnen worden geraadpleegd.
         In de database zijn twee soorten gegevens opgenomen: over de persoon en over de reis.
    * Naam (letterlijk uit de bron)
    * Herkomst (letterlijk uit de bron)
    * Rang aan boord
    * Beeindiging van het dienstverband (reden en plaats)
    * Scheepsnaam
    * Nummer van de reis
    * Nummer in DAS (het standaarwerk Dutch-Asiatic Shipping in the 17th and 18th Centuries, Den Haag 1979-1987)
    * Inventarisnummer van het archief van de VOC in het Nationaal Archief in Den Haag
    * Kamer waarvoor het schip voer
    * Bestemming
    * Datum uitreis
    * Datum aankomst.