Albert Wanschers1

M, #11815, + n 1719
  • Bewezen of mogelijke relaties:
  • Was Albert Wanschers mogelijk een zoon van Hendrik Wanschers? Als Albert een zoon van Hendrik is, dan hebben Jan Wanschers en Albert het hele huis ws geerft van hun vader Hendrik. Albert noemt zijn familie niet bij name in zijn testament, maar het feit dat [RG:nprint en Albert samen een huis hebben, wat de weduwe van Hendrik heeft gebruikt, zou aan kunnen geven dat zij broers zijn.
  • Was Albert Wanschers mogelijk de vader van Gerrit Albers? Albert in leven in 1719, Gerrit's vader overleden voor 1732.
  • Was Albert Wanschers mogelijk de vader van Hendrik Alberts? Hendrik's vader in leven in 1718, Albert in 1719.
  • Is Albert dezelfde persoon als Albert Wanschers? Albert Wanschers is in de volkstelling met een 25 jarige dochter Anna, Albert Wanschers maakt een testament met Anneken Derks in 1719.
     Albert Wanschers trouwde met Anneken Derks , dochter van Derk.1 Hij overleed n 1719, want hij maakt een testament.1

Andere informatie:

Albert Wanschers en Anneken Derks maakten op 21 aug 1719 een testament op. Haar momber was Dr. Liens. Zij benoemen elkaar als erfgenaam. Na de dood van de langstlevende, zal de erfenis verdeeld worden in twee gelijke delen, het eerste aan de familieleden van testator, en het andere van testatrice aan haar broer Engbert Derx, en bij vooroverlijden aan zijn kinderen, met uitsluiting van Jan Hilgerink en Gerrit Hilgerink, welke zij onterft. Zij legateert haar lijfgoederen aan haar broer Engbert Derx. Zij legateren aan de Gemeene Armen een ducaat.1

Gerechtszaken:

Stadsgericht, Almelo, 22 maart 1722:
Albert Wanschers weduwnaar van Anneken Derks transporteerde zijn halve huis, met een uitgang aan de Vicarie en thinsbaar aan Huize Almelo, waarvan de andere helft toebehoort aan Jan Wanschers, met de grond vanaf de achterdeur, langs de weverskamer van Jan Wanschers, tot aan het pakhuis van de weduwe Eerdwijn van der Horst, met het recht om achteruit te bouwen tot aan de weverskamer van Jan Wanscher, en het recht op de halve putte en de halve secreet, zoals die door de Weduwe Hendrik Wanschers altijd is gebruikt, met de halve turfschoppe en de graven naar de weduwe van der Horst, onder de voorwaarde dat de verkopers het halve afdak naast het huis van Gerrit Scholten in eigendom willen houden, aan Roelof Engberts en zijn huisvrouw Frederica Bakker en erfgenamen.2

Bronvermelding(en)

  1. [S23] SA, Inv. #2618*, fol 239-241. Testament Albert Wanschers en Anneken Derks, 21 Aug 1719.
  2. [S23] SA, Inv. #2618*, fol 332-333. Transportacte, 22 Mar 1722.